En deig, flere muligheter

Med denne grunndeigen kan du bake all verdens godsaker.

En deig, flere muligheter

Med denne grunndeigen kan du bake all verdens godsaker – alt fra skillingsboller til bladkrans og mange, mange flere.

3 timer

Fint

Enkelt

Ingredienser

  • 6 dl melk
  • 150 g smør
  • 1 pk. fersk gjær
  • 1 1/2 dl sukker
  • 1 kg hvetemel
  • 1 stk. sammenvispet egg til pensling

Slik gjør du

Smelt smør og ha i litt av melken (ca. 1,5 dl) og rør ut gjæren. Ha i resten av melken og bland i mel og sukker. La deigen elte i 4–5 minutter. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen.

Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (30–40 minutter).

Hveteboller

Hveteboller

Del grunndeigen i 24 mindre emner, trill ut, legg over på stekeplate med stekepapir og hev i ca. 45 minutter. Pensle med egg og stek på 225 ºC. Etter ca. 8–10 minutter brer det seg en nydelig duft av nystekt bakst, og bollene er ferdige.

havreboller

Havreboller

Samme fremgangsmåte som med hveteboller, men erstatt 250 gram av hvetemelet med havremel. Dekorer med lettkokte havregryn.

skolebolle

Skoleboller

Del grunndeigen i 20 emner, rull ut bollene og legg over på stekeplate dekket med bakepapir. Gjør plass til vaniljekrem ved å enten klippe et kryss på toppen eller lag en grop med fingrene. Legg i et godt lag med vaniljekrem. Sett til ny heving i ca. 30 min. Pensle med egg og sett i ovnen på 225 ºC i ca. 8-10 min. Avkjøl og pynt med melisglasur og kokos.

Skillingsboller-alternativ-2

Skillingsboller

Kjevl ut grunndeigen i et rektangel litt større enn ca. A3 størrelse. Pensle med smeltet smør og strø sukker og kanel over. Pass på at du lar 2 cm øverst være bar. Rull sammen til en pølse og skjær gode stykker, ca. 3 cm. Legg på stekeplate med bakepapir og la dem heve i ca. 45 minutter. Pensle med egg og strø litt sukker på toppen. Stekes på 225 ºC i ca. 8-10 minutter.

bladkrans

Bladkrans

Lages som skillingsbolle, men settes sammen til en sirkel. Legg sirkelen over på stekeplaten før du klipper/skjærer 2/3 ned i deigen. Legg annenhver «bolle» til hver sin side. Pensle med egg. Stekes på midterste rille på 225 ºC i ca. 15 minutter. Dekorer med melisglasur når bladkransen er avkjølt. Ønsker du en mindre krans? Bruk halve deigen til krans og resten til skilingsboller.