Det var en gang en baker

Historien om Baker Brun er en historie om søte deiger, solid håndverk og store drømmer – og alt startet på 1800-tallet i Bergen.

Kjøpmannssønnen Ferdinand Brun er svennen som dro ut i Europa med en drøm om en gang å etablere sitt eget bakeri i sin hjemby Bergen. I 1893 går drømmen i oppfyllelse, og forretningen fylles opp av langebrød, løsebrød og skillingsboller fra bakeriet.

Fra svenn til bakermester

Ferdinand Brun tok svenneprøve i Bergen på 1880-tallet, og etter noen år hos sin baker-tremenning i Oslo var tiden inne for svennevandring. Brun dro først til København, der han arbeidet med fristende wienerbrød og de danske karakteristiske mørke rugbrødene. Deretter dro han til Hamburg. Etter et år stod Sachsen for tur, før turen gikk videre til Dresden. Så, i 1892, var tiden inne for å føre faget videre selv. Olava Birgithe Krohn, som hadde lovet seg til Ferd nand før han dro fra Bergen mange år i forveien, ventet og lengtet. Et år senere, i 1893, var de gift, og bakeriet åpnet.

Over et århundre med kvalitet

Bakermester Ferdinand Brun var en dyktig fagmann og fikk raskt ord på seg for å være blant de beste bakerne i Bergen. Dyktighet til faget og ønsket om å levere kvalitet i alle ledd har fulgt Baker Brun helt fra starten til dags dato. Baker Brun er en av Norges eldste bakeribedrifter og bevarer en stolt baketradisjon kombinert med gode bergenske tradisjoner. Samtidig som Baker Brun ivaretar tradisjon er det også viktig å se fremover og tenke nytt. Bakeriet er i dag levende opptatt av å prøve ut nye baketrender samtidig som bakverket og håndverket holdes i hevd. I 125 år har Baker Brun vært en stolt baker av gode brød og boller til bergenserne, – og det skal vi fortsette med – i 100 år til!

Aktsomhetsrapportering

Aktsomhetsrapport for Baker Brun

Aktsomhetsrapport for Baker Brun Produksjon

1893: Baker Brun startet Norges første butikkbakeri, Finngårdsbakeriet (Baker i butikk bakte fra mel og vann).

1987: Bedriften flyttet hele sin virksomhet fra Fosswinckelsgate til nye lokaler på Damsgård.

1988: Salgsselskapet Ceres AS ble etablert for salg av bakervarer til bakerier i hele landet.

1989: 2-4 etasje på Damsgård ble bygget ut.

1990: Leveranser av BAKE-OFF til Offshore i Nordsjøen startet.

1993: Baker Brun ble landsdekkende med salg av bake-off til storhusholdningsmarkedet.

1994: Baker Brun etablerte 120 bake-off avdelinger på Statoil (servicemarkedet).

1995: Den første Baker Brun franchisebutikk i Stavanger ble etablert.

1998: Hardanger Bakeri og Konditori AS ble kjøpt av Baker Brun.

2004: Naturbakeriet ble etablert i samarbeid med ASVO Bergen AS. Her finner du glutenfritt.

2013: Baker Brun fusjonerer inn Solbrød Bakeri & Konditori i familien av selskaper.

2022:  Etter snart 130 år i Bergen Sentrum flytter Baker Brun til helt nye lokaler på Espehaugen 34 – like ved Flesland flyplass.

Plastløftet-MerketSkjermPlastløftet-Merket_2024_Hvit_Hoved
too-good-to-go
mestermerket